leifsjoqvist

2013-09-05
01:54:17

Fakta från BRÅ
Två dödade i Biskopsgården inatt. Flashback igång direkt.
Man pekar ut en med svenskt namn och en med ett till syn
es albanskt. Detta dementeras snart. Roligt för dem som ut-
pekas!
 
Dödligt våld är en sällsynthet i Sverige och man borde ta reda
på vad som händer och inte bara känna så mycket.
Fakta från BRÅ:
  • År 2012 konstaterades 68 fall av dödligt våld i Sverige, vilket är en minskning jämfört med år 2011, då 81 fall konstaterades.
  • Nivån för 2012 är den lägsta noteringen under de senaste tio åren.
  • Den största minskningen av antalet fall av dödligt våld år 2012 skedde i Västra Götaland.
  • Antalet fall av dödligt våld uppvisar relativt stora upp- och nedgångar mellan olika år och har den senaste tioårsperioden fluktuerat mellan 68 och 107 fall årligen.
  • I ett längre perspektiv uppvisar det dödliga våldet en nedåtgående utveckling
 
I 75 procent av fallen av dödligt våld känner de inblandade varandra sedan tidigare. Risken att bli överfallen och dödad på allmän plats är fortfarande extremt liten. Det är vanligast att brotten sker inom familjen, men man kan se en ökning av andelen fall inom kriminella grupperingar. Det dödliga våldet begås ofta med någon form av vapen, och kniv är allra vanligast. De senaste åren var i genomsnitt 45 procent av gärningspersonerna påverkade av alkohol, men det är en siffra som minskar. Istället ökar andelen narkotikapåverkade gärningspersoner.
 
 
När det gäller dödligt våld mot barn (under 15 år) har antalet halverats sedan början av 1990-talet. Det är mycket ovanligt att barn dödas av en för dem obekant person. Som så ofta annars så är det snarare i hemmet det dödliga våldet sker. I de allra flesta fall (nära 90 procent) är det en förälder som är gärningsperson. Ofta tar föräldern sitt eget liv efter att ha dödat sitt barn.
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: