leifsjoqvist

2014-12-27
14:53:00

Lars Hillersberg och yttrandefriheten
I SvT visas Runda bordet om religion. Där pratar man om lämpligheten i att visa Ecco Homoutställningen eller Mohammedbilderna. Man kan ju säga att i jämförelse med vad Lars Hillersberg gjorde under sina år är det kattskit. Förlaget Orosdi-Back har givit ut flera böcker om svenska konstnärer och 2013 kom den om Lars Hillersberg med text av Åke Holmqvist. Den sammanfattar kort vad Hillersberg gjorde under sina år. Han var vad Sven Stolpe en gång skrev om Jan Myrdal "en vulkan bland svenska filbunkar".
Han blev beskylld för mycket men mest av allt sköt man in sig på att han var antisemit vilket var strunt. Han använde schab- loner som en svensk Lenny Bruce. Han gav ut tre satiriska tidningar Puss, Utslag och Gatskrikan vilka alla var smaklösa med borgerliga mått. Jag tänker på Hillersberg när man vid Runda Bordet pratar om Nussbaums exempel på vad som hade hänt om man i New York Times publicerat nidbilder på svarta.
Det finns en bild som jag inte förstår hos Hillersberg men som idag skulle få alla att gå i taket. Jag antar att Hillersberg skulle varit nöjd över en sådan reaktion.
Det är två figurer. De har huvudet direkt på två ben.. karikerade som en kvinna och en man. De kysser varandra. Mannen spottar och fräser efter och säger: -...va i hellvite...haru kekat risgryn!!!!!? Hon svarar: -Nä du förstår jag var just bara ner i Frihamnen och sög åt en neger som hade knullat en kines i aschelet.
Det markerat överdrivna som ställer alla invanda förväntningarna på skam. Min absoluta favorit är lustmordet på DN:s förre chefredaktör Hans Bergström. Denne Bergstöm som var fin kanten och i alla debatter intog en slags moralisk översteprästroll men som annars sprang och tafsade på redaktionens kvinnor.
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: