leifsjoqvist

2014-02-11
11:54:00

En av kommunismens urfädrer
Wilhelm Weitling var en tysk skräddare som tillhör
de första som propagerade för en slags kommunism.
Det handlade om att skapa ett klasslöst samhälle
där egendomen var gemensam och sköttes gemen-
samt. Weitling lutade sig mot en kristendom som
var en tolkning av Jesus som en folkets man mot
överheten.
Weitling var född utanför äktenskapet och fick lära
sig att ta hand om sig själv från första början. Han
sökte kunskap, som så många andra, genom kyr-
kor och bibliotek.
På 1840-talet möttes Karl Marx och Weitling och det
mötet skapade inte någon större samtycke. Marx sym-
patiserade med Weitlings vilja men tyckte att han var
ovetenskaplig och revolutionär romantiker. Weitling
tyckte att Marx var beläst men absolut inget geni och
att Marx var en seg rackare.
Där Marx uppmanade till att utveckla samhället över
från feodalt till borgerligt industriellt för att sedan kom-
ma i fas för socialismen ville Weitling ha revolution och
maktövertagande med direkt aktion.
Weitling förföljdes under hela sitt liv. Han fängslades och
han utvisades ur flera länder. Mot slutet tog han sig till
USA där han tillsammans med andra bildade en kommun
i Iowa där man praktiserade hans teori om det gemensamma.
Under hela sitt liv arbetade han 12 timmar om dagen. Han
skrev 4 böcker, ändlöst antal artiklar, organiserade motstånd
och mycket annat.
Jag kan känna att jag skulle ha stött på Weitling som ung.En
av de svårigheter jag haft med marxismen är den deterministiska,
som säger att kommunismen kommer för att den kommer, att det
skulle gå att vetenskapligt skulle gå att bevisa kommunismen intåg
och att det bara handlar om tid. Jag är mer bekväm med sådana som
Weitling som vill skapa exempel och som menar att bara mobilisering
och hårt arbete kan skap förändring. Var som fisken i vattnet för att
prata med en annan tänkare i ämnet.
Kommentar:
#1: Född lat

Va fan hände med 6 timmars arbetsdag?

2014-02-11 @ 21:59:07
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: